Κυριακή, 20 Ιουλίου 2014

Κύπρος 1974 - 2014: Σαράντα χρόνια από την Τουρκική εισβολή

Συμπληρώνονται στις 20 Ιουλίου 2014, 40 χρόνια από το διπλό έγκλημα στην Κύπρο, το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, με αποτέλεσμα μια τραγωδία, που ακόμα διαρκεί, με την προσφυγοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων του νησιού, το δράμα των αγνοουμένων, την κατοχή του 37% του εδάφους της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας και την de facto διχοτόμησή της.


Η Πρωτοβουλία "Έτος Κύπρου 2014", στην οποία συμμετέχουν πάνω από 100 προσωπικότητες και φορείς, ενώ υποστηρίζεται από πολλές, διεθνείς φιλειρηνικές οργανώσεις και ενώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπενθυμίζει τα βασικά σημεία της Διακήρυξης της:
Βασικά σημεία της διακήρυξης
"Εμείς που υπογράφουμε αυτή την Διακήρυξη, πιστεύουμε ότι είναι η ώρα ανάληψης πολύμορφων πρωτοβουλιών, κυρίως σε διεθνές επίπεδο, για την ανάδειξη της ουσίας του Κυπριακού και τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης με το λαό της Κύπρου στο σύνολό του, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους. Στην κατεύθυνση αυτή, προτείνουμε ένα σύνολο δράσεων και εκδηλώσεων, υπό τον τίτλο «Έτος Κύπρου 2014".
Θεωρούμε ότι το «Έτος Κύπρου 2014» μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία και για την εξαγωγή πολύτιμων διδαγμάτων για τη συνεχιζόμενη Κυπριακή τραγωδία.
Χαιρετίζουμε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στην Κύπρο υπέρ της επαναπροσέγγισης των δύο Κοινοτήτων.
Κατά τη γνώμη μας, το ζητούμενο σήμερα είναι η εξαιρετικά δύσκολη νέα διαπραγμάτευση, να φθάσει σε συμφωνημένο σχέδιο λύσης από τους ηγέτες των δύο Κοινοτήτων και ως τέτοιο να τεθεί στην κρίση του Κυπριακού λαού σε χωριστά δημοψηφίσματα.
Ένα σχέδιο λύσης, δίκαιο και λειτουργικό, που να οδηγεί στον τερματισμό της Τουρκικής κατοχής, του εποικισμού και στην επανένωση του νησιού, στο πλαίσιο μιας Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο…. Μια επανενωμένη ομόσπονδη Κύπρος, πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα συνύπαρξης ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, προς όφελος της κοινής τους ανάπτυξης και της κοινής ασφάλειας. Να καταστεί η ανεξάρτητη, επανενωμένη Κύπρος, γέφυρα ειρήνης της Ευρώπης με την πολύπαθη Μ. Ανατολή, σε μια Μεσόγειο, θάλασσα ειρήνης».

Το πρόγραμμα Δράσης της Πρωτοβουλίας για το "Έτος Κύπρου 2014".
Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που δόθηκε στις 15 Ιουλίου 2014 στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας- ΟΚΟΕ, Γιώργος Μιχαηλίδης, παρουσίασε εκ μέρους της Πρωτοβουλίας «Έτος Κύπρου 2014» το ακόλουθο πρόγραμμα δράσης.
«Το πρόγραμμα δράσης της επιτροπής για το Έτος Κύπρου 2014 – τόνισε ο Γ Μιχαηλίδης - θέλουμε να είναι πολυδιάστατο, πολιτικό, πολιτιστικό και επιστημονικό, με τους εξής άξονες δράσης :
 1. Διοργάνωση δικών μας εκδηλώσεων με αναφορά σε όλη την Ελλάδα αλλά και στήριξη ή συμμετοχή σε εκδηλώσεις άλλων φορέων.
 2. Συνεργασία φορείς του Κυπριακού λαού και φιλειρηνικούς φορείς της Τουρκίας που εργάζονται υπέρ της Ειρήνης και της επαναπροσέγγισης.
 3. Διεθνοποίηση της Πρωτοβουλίας μας σε συνεργασία και με φορείς του Ελληνισμού της Διασποράς (επίδοση της Διακήρυξης και των προτάσεων μας στα μόνιμα μέλη του Σ.Α. του Ο.Η.Ε., στο Συμβούλιο της Ευρώπη, στον ΟΑΣΕ, Ε.Ε. κ.α.).

Εκδηλώσεις και δράσεις
 1. Συναντήσεις με τις πολιτικές και πολιτειακές ηγεσίες σε Κύπρο και Ελλάδα.
 2. Συμμετοχή σε διεθνείς πρωτοβουλίες, συνέδρια και παράσταση σε διεθνή φόρα και οργανισμούς για την ανάδειξη της επίλυσης του Κυπριακού.
 3. Συναυλία με το έργο Σαλαμίνα της Κύπρος του συνθέτη Σαράντη Κασσάρα που είναι βασισμένο στο αντίστοιχο ποίημα του Γιώργου Σεφέρη.
 4. Εκδηλώσεις για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου (1 Οκτωβρίου), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με επιδίωξη να είναι κεντρικός ομιλητής ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
 5. Διοργάνωση ημερίδας για την πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών με στόχο την ουσιαστική ενημέρωση της Ελληνικής κοινής γνώμης (πολιτικά Κόμματα, συνδικάτα, επιμελητήρια, κοινωνικές οργανώσεις, Μ.Μ.Ε.). Πρόσκληση αρμόδιων να μιλήσουν όπως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου και ο Ε/Κ διαπραγματευτής.
 6. Διοργάνωση εκδήλωσης (με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) πάνω σε θέματα αγνοουμένων και θύματα μαζικών πράξεων βίας
 7. Ημερίδα για τις αποφάσεις περί Κύπρου, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).
 8. Εκδηλώσεις αιρετών περιφερειαρχών και δημάρχων της Ελλάδας, σε συνεργασία με Δήμους της Κύπρου, όπως της Αμμοχώστου, με κεντρικό θέμα την επαναπροσσέγγιση και την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
 9. Επιδίωξη προώθησης κοινών δράσεων υπέρ της λύσης με την συνεργασία των επιμελητηρίων Κύπρου-Τουρκίας-Ελλάδας, τα οποία μπορούν να ασκήσουν αποτελεσματικές πιέσεις στις αντίστοιχες ηγεσίες.
 10. Συγκρότηση επιτροπής για το Έτος Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλίο με πολυεθνική συμμετοχή με κύριο στόχο την πρόσκληση Ελληνοκυπριακών και Τουρκοκυπριακών φορέων για την πρόωθηση της επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων.
 11. Ανάδειξη του Κυπριακού ως προβλήματος διεθνούς Ειρήνης, ιδιαίτερα στον χώρο της Μεσογείου. Στην κατεύθυνση αυτή, οργάνωση παρεμβάσεων στο πλαίσιο της Εβδομάδας του Ο.Η.Ε. για τον Αφοπλισμό (24-31/10/2014) και της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης (21/9). Αξιοποίηση για τους στόχους του Έτους Κύπρου 2014, και της επίσκεψης στον Πειραία του Ιαπωνικού «πλοίου της Ειρήνης».

Συντονιστική Γραμματεία
Στη διάρκεια της συνέντευξης ανακοινώθηκε και η σύνθεση της Γραμματείας Συντονισμού και Προγραμματισμού της Πρωτοβουλίας Έτος Κύπρου 2014, η οποία είναι η ακόλουθη:
Γιαννακάκη Μαρία, βουλευτής, Θεωνάς Γιάννης, πρώην ευρωβουλευτής, Καλαμβοκίδης Κωνσταντίνος, διεθνολόγος, Λοΐζος Λοΐζος, Αναπληρωτής Πρόεδρος ΟΚΟΕ, Μιχαηλίδης Γιώργος, Γενικός Γραμματέας ΟΚΟΕ, Νικολάου Χρίστα, δημοσιογράφος, Παπαναγιώτου Κώστας, Πρόεδρος ΚΕΑΔΕΑ, Πολυκάρπου Ανδρέας, Πρόεδρος Ελλαδο-κυπριακού Επιμελητηρίου- ΕΛΚΥΕΠ, Τζαννετάκος Γιάννης, δημοσιογράφος, Τριγάζης Πάνος, πρόεδρος Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης –ΠΑΔΟΠ, Τσίρης Παναγιώτης, συνταγματολόγος, πρώην πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου, Χρήστου Παύλος, αντιπτέραρχος ε.α, Χρυσόγελος Νίκος, πρώην ευρωβουλευτής

19 Ιουλίου 2014
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΥΠΟΥ   


Διαβάστε Περισσότερα στο: http://www.ekriti.gr/article/kypros-1974-2014-saranta-hronia-apo-tin-toyrkiki-eisvoli#ixzz380x99otb 
Follow us: @ekriti_gr on Twitter | ekriti.gr on Facebook

1 σχόλιο:

 1. πάρτε 2% νόμιμη χριστουγεννιάτικο δάνειο bonanza για τις επιχειρήσεις
   για σκοπούς πληρωμής ιατρικών λογαριασμών, επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε παρακάτω το σχόλιό σας.
Απαγορεύονται οι προσβολές προς τους άλλους χρήστες.
Σας υπενθυμίζουμε πως οι περισσότερες αναρτήσεις προέρχονται από άλλες ιστοσελίδες και ιστολόγια και δεν αποτελούν πάντα άποψή μας.